Δοκιμές

Off Road KTM-Husqvarna-GASGAS ΜΥ 2022: «Χώμα» σε τρεις αποχρώσεις


26.10.2021

To ετήσιο μεγάλο Test-Ride event των νέων off-road μοντέλων KTM, Husqvarna και GASGAS ανοίγει με δημοσιογραφική παρουσία στο οροπέδιο της Ζήρειας

Κείμενο: Γιάννης Τσιγκρής - Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης, Γιώργος Καραγιωργάκης, Γιώργος Σβολόπουλος

Με τα OFFROAD DAYS να συνεχίζονται σε 8 πόλεις ανά την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021, μια πρώτη γεύση χωμάτινης πλούσιας γκάμας enduro και motocross ήρθε σε λασπωμένο τερέν και χειμωνιάτικο φόντο.
Οι μοτοσυκλέτες της KTM, Husqvarna και GASGAS ήταν αρκετές και δέκα χωμάτινα μοντέλα μπορούσαν ταυτόχρονα να γυρνούν το ενδιαφέρον πιστάκι. Συγκεκριμένα τέσσερα KTM (250 EXC TPI Six Days, 250 EXC-F Six Days, 300 EXC TPI και 350 EXC-F), άλλα τόσα Husqvarna μοιρασμένα σε motocross και enduro (FC 250, FC 450, TE 300i, FE 350) και δυο enduro μοτοσυκλέτες της GASGAS (EC 250, EC 350F) ήταν το μοτοσυκλετιστικό μπουφέ της ημέρας.

KTM 250 EXC F SIX DAYS 2wo 1

KTM 250 EXC-F Six Days 2022

Έναρξη με το μικρό τετράχρονο της πορτοκαλί παρέας, που είναι λίρα εκατό για την πορεία ενασχόλησης ενός ανθρώπου με το enduro. Κάνεις τα πρώτα σου βήματα, σε κούρασαν τα πανίσχυρα κυβικά, έπαθες και έμαθες, νιώθεις την ανάγκη για κάτι ελαφρύ και δραστήριο; Αν απαντάς σε όλα αυτά ναι και ψάχνεις για το ιδανικό, το βλέπεις στο 250 EXC-F που στην έκδοση Six Days έχει όλα τα έξτρα καλούδια για να θεωρηθεί ακόμα πιο πλήρες. Χαρακτηριστική η έντονη πορτοκαλί απόχρωση σε πλαίσιο, αλλά και CNC πλάκες τιμονιού. Μαλακό σε σχέση με τα MX, αλλά εύστοχο για να μην σε κουράζει και να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Εδώ ένιωσα ότι πραγματικά δεν έχω λόγο να κλείνω το γκάζι. Μόνο η λάσπη λειτουργούσε ανασταλτικά, όμως και πάλι ήταν ότι καλύτερο για να την διαχειριστεί. Κεφάτο το μοτέρ χαμηλά, ζωντανό στις μεσαίες και αν ψάχνεις το παραπάνω, η ευστροφία σε επιβραβεύει με ωφέλιμους καλπασμούς. Δεν απευθύνεται μόνο στον αρχάριο αλλά και στον συνειδητοποιημένο που αναγνωρίζει ότι στο μονοπάτι δεν σου χρειάζεται ούτε το ιππικό ούτε η αδράνεια που το συνοδεύει.

Αν το λέει η ψυχή σου θα το ξεζουμίσεις και θα δεις και χρόνους, κινούμενος αέρινα με την ποιοτική ανάρτηση της WP (XPLOR πιρούνι 48 mm εμπρός και XPLOR αμορτισέρ πίσω) να διαβάζει το τερέν και σε συνεργασία με το στιβαρό πλαίσιο να ολοκληρώνει ένα σύνολο έτοιμο για όλους και για όλα. Στην προοδευτικότητα του μοχλικού των Husky και GASGAS το PDS της KTM απαντά με πιο στακάτη αντίδραση, που γίνεται αντιληπτή κυρίως όταν ρίξεις ρυθμό ή στα ξερά και βραχώδη σημεία. Παρόλα αυτά το μικρό τετράχρονο enduro της KTM σε πείθει να του στραγγίξεις τη γκαζιέρα, να σε εκπαιδεύσει και να το απολαύσεις.

KTM 250 EXC TPI SIX DAYS 2wo 2

KTM 250 EXC TPI Six Days 2022

Με το όμοιο σε κυβισμό και ταμπέλα 250 EXC SixDays αλλά σε δίχρονη TPI βερσιόν τα πράγματα έρχονται πιο εκρηκτικά, αλλά εξίσου αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε αρνητική εντύπωση για τα δίχρονα βάλτε τη καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από τη στιγμή που το Group (μετράει ήδη 5ετία) πέταξε τα καρμπυρατέρ από οτιδήποτε είχε ταμπέλα enduro και πέρασε στον ψεκασμό. Η ανάλαφρη αίσθηση και ο πολιτισμός είναι κτήμα του δίχρονου κινητήρα με το καλημέρα. Μιζιά και ρελαντί σταθερό από ένα ποιοτικά κομψό σύνολο δίχως ελλείψεις. Μπροστά σου ένα μινιμαλ ψηφιακό όργανο όπως και σε όλα τα εντούρο της συνολικής γκάμας, με την απαραίτητη ενημέρωση (κοντέρ χιλιομετρητές, ώρα, ωρόμετρο, χρονόμετρο, λαμπάκι ψεκασμού κινητήρα και χαμηλής ένδειξης καυσίμου - λαδιού καύσης) που αναζητά ο σύγχρονος αναβάτης. Το 250άρι βγάζει τη δύναμή του από τις μεσαίες με ήρεμο σκαλοπάτι μέχρι το ξύπνημα εκτός αν χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στροφάρει με διάθεση σχεδόν άοσμο και χωρίς ίχνος χαρακτηριστικού καπνού από το τελικό του. Ο ψεκασμός εξαφανίζει κραδασμούς και μπουκώματα, ενώ το σύμπτωμα της απρόβλεπτης δίχρονης κλωτσιάς μόλις βρει ροπή στις μεσαίες, δεν είναι έντονο και ο λόγος είναι στον καταμερισμό της από χαμηλά. Εκτός βέβαια αν δεν έχεις υπολογίσει τη λάσπη…

Αν βέβαια το επιθυμείς παίζεις με το συμπλέκτη, δίχρονος παραμένει! Αν πάλι θέλεις πιο ήπια χαρτογράφηση υπάρχει διακόπτης αριστερά στο τιμόνι, προνόμιο των Six Days (αλλά και των Husqvarna). Αν ο μεγάλος εχθρός του δίχρονου κινητήρα είναι το υψόμετρο, ο ψεκασμός έχει τις άμυνές του. Μια σειρά από αισθητήρες ενημερώνουν την μονάδα EMS και αυτή με τη σειρά της δίνει τις κατάλληλες εντολές (μέσω χαρτογράφησης) για αυτόματη προσαρμογή στις περιβαλλοντικές και υψομετρικές συνθήκες. Και οι συνθήκες που είχαμε στη Ζήρεια είναι η καλύτερη απόδειξη.

KTM 300 EXC TPI 2wo 1

KTM 300 EXC TPI 2022

Με τον μεγάλο δίχρονο αδερφό του 300 EXC διαπιστώνεις ότι το ελαστικό και πληθωρικά γεμάτο ροπή μοτέρ δεν σε πουλάει αν ξεχαστείς με μια, δυο σχέσεις παραπάνω, ακόμα και αν βρεθείς στους πρόποδες ανηφοριάς με στόχο την κορυφή της. Βγάζει τη δύναμή του από χαμηλά με πολιτισμένο τρόπο, αλλά δεν ξεχνά παράλληλα ότι είναι δίχρονο που οφείλει να μην αστειεύεται όσο μένει ανοιχτό το γκάζι. Εδώ η απρόβλεπτη κλωτσιά απουσιάζει γιατί η ροπή υπάρχει από το μηδέν. Ένα γενναίο ωφέλιμο τράβηγμα είναι διαθέσιμο μιμούμενο το τετράχρονο δούλεμα, όμως δεν παύει ως δίχρονο να θέλει τον σεβασμό του.

Σημασία έχει ότι το σταθερό γκάζι και η πολιτισμένη λειτουργία σε καθαρόαιμο δίχρονο εντούρο είναι πιο εφικτό από ποτέ, σε βαθμό που δεν το περιορίζει στην βόλτα από και προς τα μονοπάτια των γειτονικών βουνών. Μυρωδιά και μπλε καπνός σπανίζουν από την εξάτμιση, ενώ μπουκώματα, αρρυθμίες, ξεσπάσματα και κραδασμοί ανήκουν στην ιστορία. Ακόμα και το εκδρομικό enduro που μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο των τετράχρονων, είναι στο ρεπερτόριο του σύγχρονου δίχρονου ψεκαστού με την ανεξάρτητη μίξη.

 KTM 350 EXC F 2022 2wo

ΚΤΜ 350 ECX-F 2022

Αν πάλι ψάχνεις το κάτι παραπάνω το 350 EXC-F θα σε κάνει να χαμογελάσεις με την πληθωρικότερη ροπή του που σου επιτρέπει να ξεχαστείς και με μια σχέση παραπάνω βρε αδερφέ στο κιβώτιο! Ένα μεγαλωμένο 250άρι σε αίσθηση, ιδανικό για χομπίστικες βόλτες στο βουνό σουλατσάροντας σε ανηφοριές και μονοπάτια. Από την άλλη δεν θα σου αρνηθεί ορμητικό πέρασμα με ελεγχόμενες και όχι τρομακτικές πλαγιολισθήσεις αν του ζητήσεις επέλαση στα ανοιχτά κομμάτια. Σφιχτό και στιβαρό ώστε να μην σε προδίδει αν του φερθείς επιθετικά, αλλά και φιλικό συνάμα για να μη χρειάζεται να το οδηγείς με την ταυτότητα στο στόμα. Η ανάρτηση της WP διαβάζει και διατηρεί ποιοτικό πάτημα για να σε πείσει ότι μπορείς να μείνεις με το γκάζι ανοιχτό ενώ υπάρχει και traction control που επεμβαίνει διακριτικά. Αποτελεί την χρυσή τομή στην τετράχρονη γκάμα EXC.

Στο ψυχογράφημα της KTM διακρίνεις την πιο πλήρη χωμάτινη γκάμα με 7 διαφορετικούς κυβισμούς και 16 διαφορετικές εκδόσεις! Οι αναβαθμισμένες Special εκδόσεις (SixDays, 300 EXC TPI Erzbergrodeo και 350 EXC F Factory), είναι πιο εμπορικές από κάθε άλλη φορά, με αποτέλεσμα να είναι όλες προπουλημένες. Διατηρεί την PDS ανάρτηση πίσω χωρίς μοχλικό στην Enduro γκάμα, ενώ είναι προνόμιο της τα φρένα της Brembo.

HUSQVARNA FC250 2wo 1

Husqvarna FC 250 2022

Επόμενος σταθμός, η Σουηδική κορώνα και με το FC450 να βγαίνει από την εξίσωση σαν ιατρική συμβουλή στην επικονδυλίτιδα που δοκιμάζει το δεξί μου χέρι, το μικρό motocross μας κάνει σεφτέ. Το τετράχρονο motocross με τα παραδοσιακά μπλε και κίτρινα σχέδια, FC 250 παραμένει φιλικότατο αν και με 46 ίππους. Σε κάνει να εξελιχτείς ανάλογα με το χρόνο που θα αφιερώσεις. Ζυγισμένο, καλοστημένο και αέρινο στα άλματα, θα σε ξεψαρώσει με τον τρόπο που διαβάζουν οι σφιχτές αναρτήσεις του να χουφτώνεις γερά τη γκαζιέρα. Στροφάρει χαρούμενα, δύναμη δεν του λείπει και φυσικά λόγω ελαστικών ανταποκρίνεται καλύτερα στη λάσπη σε σχέση με τα οικολογικά ελαστικά των enduro. Tο μόνο που ζητάει είναι προπόνηση και φυσική κατάσταση, κάτι που φυσικά απαιτεί σε υπερθετικό βαθμό ο μεγάλος του αδερφός.

HUSQVARNA TE300i 2wo 2

Husqvarna TE 300i 2022

Μετάβαση στην enduro γειτονιά της Husqvarna, με το TE 300i να μας υποδέχεται αρχοντικά. Τα Husky εχουν το δικό τους στιλ και ύφος, διακοσμημένα με γκρι φινετσάτες και όχι κραυγαλέες αποχρώσεις, ενώ γίνεται σαφές ότι και οι προμηθευτές περιφερειακών είναι top class. Από φέτος τα υδραυλικά της Magura είναι παρελθόν και στη θέση τους υπάρχουν αυτά της ισπανικής Braktec (ανήκει στην Brembo) με δίσκους της GSK. Μια premium πρόταση, που ισχύει και για το FE που έπεται και προκύπτει από άριστη εργονομία της θέσης οδήγησης, πλάκες CNC, το Pro Taper τιμόνι της Answer με τα γκριπ της ODI, carbon composite υποπλαίσιο, το ακριβές κιβώτιο ταχυτήτων της Pankl Racing, ζάντες της DID και άλλες μικρές ποιοτικές λεπτομέρειες που δικαιολογούν την τιμή. Πρακτικά ανακαλύπτεις τα χαρίσματα ενός TPI 300 με πλούσια ροπή, διάρκεια απόδοσης και σύγχρονης δίχρονης έκφρασης. Δεν παύει να είναι θηρίο, δεν παύει να σε τεντώνει, αλλά τώρα θα το βρεις στην πιο εξημερωμένη του μορφή. Η σούζα είναι τρόπος έκφρασης, η σκαπτική του ικανότητα δεν απαιτεί πολλές στροφές στο μοτέρ και η ανάγκη για φρένα θα νιώσεις συχνά ότι είναι επιβεβλημένη, αλλά επιτυχώς αναλαμβάνουν τα Braktec το σκοπό τους.

Ένα από τα θεωρητικά πλεονεκτήματα των Husqvarna σε σχέση με τον ενδοοικογενειακό ανταγωνισμό των KTM, είναι το μοχλικό στην πίσω ανάρτηση σε αντίθεση με το PDS των πορτοκαλί μοτοσυκλετών. Στη σύντομη γνωριμία βέβαια διαπιστώνεις ότι και οι δυο περιπτώσεις δουλεύουν εξαιρετικά με την προοδευτικότητα στις ανωμαλίες βέβαια να αναζητούν μοχλικό σύστημα. Είναι άλλωστε και ο εύστοχος συνδυασμός της απόσβεσης με παράλληλη προσφορά πρόσφυσης ανεξάρτητα από το έδαφος, με τίμημα το βάρος. Μικρό το κακό εκεί χαμηλά που βρίσκεται!

Οι σπέσιαλ εκδόσεις για λογαριασμό της Husqvarna, που αμφότερες προσφέρουν factory αύρα σε εμφάνιση και εξοπλισμό, είναι οι Rockstar Editions, που αφορούν τα TE 300i και FE 350i.

HUSQVARNA FE350 2wo 1

Husqvarna FE 350 2022

Το τετράχρονο enduro FE 350i είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει για να αλωνίζεις μια μέρα στο βουνό χωρίς πρόγραμμα. Είτε βρεθείς σε φάση περιήγησης σε …μονοπατάδα, εύκολη ή δύσκολη, είτε ανηφορίζεις πλαγιές, ακόμα περισσότερο αν βρεθεί ένα πιστάκι στους τροχούς σου! Κουμπώνει παντού, είναι φιλικό, χωρίς να του λείπει ψυχή με το FE 350i να φαντάζει ιδανική επιλογή για τα πάντα. Αφθονία απόδοσης με ροπή από χαμηλά και δυναμικό ανέβασμα ψηλά, μοιράζει χαμόγελα και υλοποιήσιμες υποσχέσεις. Σου επιτρέπει να ξεχαστείς και με μια σχέση παραπάνω στο κιβώτιο ρε αδερφέ και ταυτόχρονα δεν σε κουράζει!

GASGAS EC250 2wo 1

GASGAS EC 250 2022

Για την ισπανική GASGAS δυο μοτοσυκλέτες ήταν διαθέσιμες από την γκάμα enduro, η μικρότερη δίχρονη και η μεγαλύτερη τετράχρονη. Με την EC250 νιώθεις οικεία από την πρώτη στιγμή. Λίγο πιο αφράτη σέλα, λίγο πιο χαμηλά το Neken τιμόνι, γενικά δείχνει φιλόξενη στον χομπίστα κάτι που διαπιστώνεις και με την ενδοτικότητα των αναρτήσεων. Δεν νοιώθεις ότι είσαι επάνω σε κάτι άκαμπτο, κούτσουρο και κουραστικό που θέλει κάποιον «παγκόσμιο» για να την οδηγήσει. Από την άλλη έχει τις ρυθμίσεις, ακόμα και αν είσαι κάποιος από αυτούς, ώστε να την κάνεις πολεμική. Η ελαφριά αίσθηση του δίνει εύστοχο, αέρινο και φιλικό πάτημα στις ποιοτικές WP που συναντάς και σε μια Husky μια και οι δυο εταιρείες χρησιμοποιούν μοχλικό πίσω. Κατά τα άλλα η δύναμη από τον ψεκαστό κινητήρα έρχεται πολύ ομαλά στις χαμηλές και μετά τις μεσαίες δείχνει τα δόντια του. Η ελαστικότητα είναι υπαρκτή και χαρακτηρίζει τους TPI του ομίλου, ώστε ακόμα και αν ξεχάσεις μια επάνω στο 6άρι κιβωτιο δεν θα κρεμάσει και δεν θα σε «πουλήσει». Είναι στο χέρι σου αν θα το απολαύσεις υστερικά ή γραμμικά βασιζόμενος στην πολιτισμένη του λειτουργία και στην αποδοτικότητά του σε εύρος στροφών. Η ερυθρόλευκη δίχρονη GASGAS δεν γνωρίζει εκπτώσεις στις παροχές της, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αδέρφια της και μόνο στις λεπτομεριες μπορείς να βρεις στοιχεία διαφοροποίησης. Ένα δίχρονο σχεδόν τετράχρονο στον τρόπο έκφρασης του κινητήρα, απαλλαγμένο όμως από ιδιοτροπίες, αλλά και με πιο ελαφριά αίσθηση σε σχέση με ένα αντίστοιχο 300άρι. Ταχύτερο σε συμπεριφορά ιδίως σε κλειστές στροφές και αυτό γιατί απουσιάζει η αδράνεια του μεγαλύτερου κινητήρα που θα σε βρει με πιο ανοιχτή τροχιά. Η ουσία είναι ότι τα σύγχρονα δίχρονα αποκτούν πρεσβευτές και μετα τα KTM και Husqvarna μπορείς να συμπεριλάβεις και τις μοτοσυκλέτες της GASGAS στις ποιοτικές προτάσεις.

GASGAS EC350F 2wo 2

GASGAS EC 350F 2022

Από την άλλη υπάρχει και η τετράχρονη επιλογή του EC 350F, ώστε να ανοίγεις το γκάζι και να ανακάμπτεις πανηγυρικά και θεαματικά, χωρίς να σε απασχολεί ιδιαίτερα η σχέση στο κιβώτιο! Η χρυσή τομή όπως αποκαλείται κάθε μοτοσυκλέτα αυτού του κυβισμού και το Group κερδίζει άλλη μια στο στόλο της. Ευκολία από 250άρι με δύναμη από 450μιση, ευπροσάρμοστη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και τρόπο απόδοσης όπως σε μια EXC-F ή FE 350 που είναι και η άμεσοι συγγενείς. Και εδώ όπως και στην δίχρονη αδερφή της που προηγήθηκε, οι αναρτήσεις (ανάποδο XPLOR και αμορτισέρ XACT) έρχονται αυτούσιες από ένα Husqvarna με ρυθμίσεις που δείχνουν αρμονικές για κάθε χρήση. Η νέα πρόταση στο χώρο του enduro που ακούει στο όνομα Braktec και αναφερθήκαμε και νωρίτερα αναλαμβάνει τα υδραυλικά (φρένα, συμπλέκτη) σε κάθε GASGAS και κάνουν την δουλειά αποδοτικά και απροβλημάτιστα όπως οφείλει μια μοτοσυκλέτα τέτοιας χρήσης.

HUSQVARNA FC250 2wo 2

Ρεζουμέ!

Πρακτικά αν το δεις και αν εξαιρέσεις την ισχυρότερη motocross FE 450 με το υπερβολικό για άμαθους - απροπόνητους γκάζι, όλες οι υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του event πρόσφεραν μια γλυκιά σύγχυση. Απ’ όποια και αν κατέβαινες μετά από μια χορταστική βόλτα έβρισκες ένα καλό λόγο για να της προσάψεις. Είτε 250άρι δίχρονο είτε 300, η «ψεκαστή» εποχή τους είναι σύγχρονη σε όλα και γοητευτική. Από την άλλη τα τετράχρονα σε 250 ή 350 κυβικά αποτελούν ότι καλύτερο για μια long term βόλτα στο χώμα περιήγησης ή αφηνιασμένης οδήγησης. Εσείς απλά διαλέξτε τρόπο! Από την mainstream Αυστριακή ΚΤΜ με την ηγετική θέση στο χώρο, την premium σε όλα της εμβληματική Σουηδική κορώνα της Husqvarna ή την χομπίστικη αλλά χαρισματικά ικανή προσθήκη του Ισπανικού ταμπεραμέντου της GASGAS. Ένα «τριεθνές» απόλαυσης σας περιμένει!

Εξοπλισμός Moto Market
Κράνος Airoh Switch Impact
Μπλούζα Fovos ΜΧ Atlas II
Παντελόνι Fovos ΜΧ Atlas II
Μπουφάν Fovos Pindos
Γάντια Five MXF3
Μπότες Acerbis X-TEAM camo
Μάσκα Ariete Riding Crows

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.