30.05.2022
Όπως συμβαίνει σε κάθε σπορ, έτσι και στα MotoGP χρησιμοποιείται ειδική ορολογία με λέξεις ή φράσεις που για τους μη μυημένους δεν βγάζουν νόημα
Κείμενο: Μένιος Κατής
Γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν το motogp.com ετοίμασε ένα τρισδιάστατο video στο οποίο εξηγεί απλά και παραστατικά τι θέλει να πει ο... ποιητής ή καλύτερα οι αναβάτες και όλοι όσοι εργάζονται στο χώρο.
Πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα της «slang» (αργκό) των MotoGP.
1o μάθημα: Pushing
Σπρώχνω. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει ένα αόρατο χέρι που «σπρώχνει» τη μοτοσυκλέτα. Η λέξη χρησιμοποιείται από τους αναβάτες όταν θέλουν να τονίσουν ότι οδηγούσαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν τη μοτοσυκλέτα τους. Εξ' ου και το «Pushing like Hell» που θα μπορούσε σε ελεύθερη μετάφραση να αποδοθεί «Πίεζα σαν διάολος».
2ο μάθημα: Spinning
Η συγκεκριμένη λέξη έχει πολλές διαφορετικές έννοιες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται όταν ο πίσω τροχός γλιστρά χάνοντας πρόσφυση κατά τη διαδικασία της επιτάχυνσης.
3ο μάθημα: Tow
Προφανώς και δεν εννοεί το ρυμουλκό που σέρνει μοτοσυκλέτες ή αυτοκίνητα. Όταν οι αναβάτες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη το κάνουν αναφερόμενοι στο slipstream. Για παράδειγμα στις κατατακτήριες δοκιμές ή στον αγώνα οι αναβάτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το slipstream για να κάνουν προσπέραση ή να γράψουν έναν γρήγορο γύρο.
4ο μάθημα: Chatter
Προφανώς και εν ώρα αγώνα ή δοκιμών οι αναβάτες δεν πιάνουν κουβεντούλα ούτε... τιτιβίζουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το chattering αναφέρεται σε κραδασμούς που παρουσιάζονται στη μοτοσυκλέτα κάνοντάς τη δύσκολη στην οδήγηση.
5ο μάθημα: Rhythm
Μην ψάχνεται για... ντισκομπάλα, ούτε για μπιτάκια. Όταν οι αναβάτες ή οι άνθρωποι των ομάδων χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη αναφέρονται στη δυναμική που έχει ο εκάστοτε συνδυασμός (αναβάτης/μοτοσυκλέτα) σε συνθήκες αγώνα. Εξ' ού και η έκφραση «είμαι πολύ δυνατός σε ρυθμό αγώνα», με άλλα λόγια «έχω σταθερά γρήγορο γυρολόγιο για τον αγώνα».
Bonus μάθημα: slipstreaming
To slipstream δημιουργείται όταν ένα όχημα κινείται ακριβώς πίσω από ένα άλλο, σε μια ευθεία. Το προπορευόμενο όχημα προκαλεί κυκλοφορία του αέρα πίσω του, καθώς παράγει αρνητική άντωση (δηλαδή μια κάθετη αεροδυναμική δύναμη-downforce), δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλότερης πίεσης που λειτουργεί ουσιαστικά σαν δίνη. Εάν το όχημα βρίσκεται αρκετά κοντά στο προπορευόμενο, μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το φαινόμενο μείωσης της αεροδυναμικής αντίστασης που ασκείται στο σασί του και να πετύχει μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, ώστε να μπορέσει να το προσπεράσει πριν την επόμενη στροφή.
Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.