27.01.2022
To Futuro πρωτοεμφανίστηκε στο Σαλόνι της Κολωνίας το 1980, τη χρονιά δηλαδή που το μοτοσυκλετιστικό κοινό είδε εκεί για πρώτη φορά το Honda CX Turbo, το Suzuki Katana και τα πρώτα V2 της Υamaha, οπότε θα έλεγε κανείς ότι το 1980 ήταν μια ...καλή σοδιά
Κείμενο: Ηλίας Μπόσμος - Πηγή: INMOTO
Στην πραγματικότητα, το concept αυτό ήταν η προσπάθεια των Βαυαρών να ξεφύγουν από αυτούς που τους είχαν συνδυάσει μόνο με τους αργούς, δικύλινδρους, μπόξερ κινητήρες (που να ήξεραν ότι ο κόσμος θα επέστρεφε εκεί), ενώ ο ανταγωνισμός «έσταζε επιδόσεις» και φουτουρισμό.
Το Futuro ήταν όμως και μια μοτοσυκλέτα που επηρέασε μια μεταγενέστερη ΒΜW, το Κ1, τουλάχιστον στην αισθητική και το μπροστινό σύστημα, παρόλο η ίδια χρησιμοποιούσε τεχνολογία turbo για την αύξηση της ιπποδύναμης.
Ριζοσπαστική όσον αφορά στην πίσω ανάρτηση (η παραλληλόγραμμη ανάρτηση έγινε συνώνυμη με την βαυαρική εταιρεία μετά το 1987), έφερε επίσης κλειστές ζάντες, κλειστή τριπλέτα (στοιχείο το οποίο δανείστηκε αργότερα το Honda Pacific Coast), σταθερούς καθρέφτες και αισθητική που είδαμε από άλλες μοτοσυκλέτες κυρίως στα ’90s.
O κινητήρας ήταν δικύλινδρος, boxer, με ψεκασμό της Bosch, ενώ με την τουρμπίνα της ΚΚΚ απέδιδε 75hp στις 7.250rpm. Τέλος, το βάρος ήταν μόλις 185 κιλά, ενώ η τελική ταχύτητα ήταν 200km/h, πράγμα που σημαίνει ότι το κόνσεπτ της BMW δεν έμοιαζε γρήγορο, αλλά ήταν κιόλας.
Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που ο κόσμος δυσκολεύτηκε να το αποδεχθεί; Ίσως, όμως το μόνο σίγουρο ήταν ότι άνοιξε τον δρόμο στο να βγει η βαυαρική εταιρεία από εκείνα τα στερεότυπα που τις ήθελε βαριές, αργές, βολταδόρικες μοτοσυκλέτες.
Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.