Αφιερώματα

Η BMW Motorrad γιορτάζει 40 χρόνια με μοντέλα BMW GS

ο φθινόπωρο του 1980, η BMW Motorrad παρουσίασε την R 80 G/S


22.07.2020

Μία φιλοσοφία μοτοσικλέτας, θρυλική όσο και προηγμένη γιορτάζει μία σημαντική επέτειο το 2020

Τα μοντέλα BMW GS γίνονται 40 ετών. Το φθινόπωρο του 1980, η BMW Motorrad παρουσίασε την R 80 G/S, μία μοτοσικλέτα που συνδύαζε για πρώτη φορά δύο διαφορετικές ‘σχολές’, off-road και on-road οδήγηση. Χάρη στο μοναδικό συνδυασμό προσόντων της σε συνθήκες δρόμου, εκτός δρόμου και ταξιδιού, χωρίς συμβιβασμούς στην καθημερινή χρηστικότητα, η R 80 G/S έγινε ο προάγγελος της νέας κατηγορίας touring enduro, δημιουργός της οποίας ήταν η BMW Motorrad. Και επιπλέον: Τα μοντέλα BMW GS έγιναν ‘συνώνυμο’ του τέλειου δίτροχου συνεργάτη για την εξερεύνηση των πιο απομακρυσμένων περιοχών του πλανήτη. Μέχρι σήμερα, η BMW Motorrad έχει παραδώσει σε πελάτες πάνω από 1,2 εκατομμύρια μοτοσικλέτες BMW GS.

Θρυλικά μοντέλα BMW GS : Δυναμική συμπεριφορά, ικανότητες off - road , άνεση και αντοχή

Όμως δεν ήταν μόνο οι περιπέτειες το ‘στοιχείο’ των BMW GS από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν. Η R 80 G/S και οι απόγονοί της γρήγορα απέδειξαν τις ικανότητές τους στον τομέα της αγωνιστικής οδήγησης. Το 1981, ο Hubert Auriol οδήγησε τη μοτοσικλέτα του στη νίκη στο υψηλού κύρος και πολύ απαιτητικό Ράλι Παρίσι - Ντακάρ. Είναι μία από τις πολλές αγωνιστικές επιτυχίες που η BMW Motorrad γιόρτασε με τα GS μοντέλα της.

 40 xronia BMW GS 2

Τα εξαιρετικά ταλέντα των GS με κινητήρα boxer – δυναμική συμπεριφορά, off-road ικανότητες, άνεση και αντοχή – διατηρούνται και αναπτύσσονται συνεχώς από την BMW Motorrad τα τελευταία 40 χρόνια και μεταφέρονται με επιτυχία σε άλλα μοντέλα παραγωγής της. Το 1993, η F 650 "Funduro" ήταν η πρώτη μονοκύλινδρη enduro της BMW που κυκλοφόρησε στην αγορά. Και ενώ οι δυναμικές αρετές της μοτοσικλέτας ήταν απόρροια κυρίως του μικρού βάρους και των 47 hp του μονοκύλινδρου κινητήρα, η αλλαγή ‘φρουράς’ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα μοντέλα BMW GS με κινητήρα boxer.

Η GS ως οδηγός καινοτομίας: Τετραβάλιβιδη τεχνολογία και Telelever

Με την BMW R 1100 GS, η BMW Motorrad όχι μόνο παρουσίασε την πρώτη GS με 4-βάλβιδο boxer και ισχύ 80 bhp, αλλά άνοιξε και νέους δρόμους στην τεχνολογία αναρτήσεων για τις μεγάλες τουριστικές enduro. Για πρώτη φορά σε enduro, ο κινητήρας και το κιβώτιο λειτουργούσαν ως ενεργά στοιχεία του πλαισίου, καθιστώντας περιττό το κεντρικό τμήμα του. Ενώ το BMW Paralever στην πίσω ανάρτηση είχε ήδη εξαλείψει τις αντιδράσεις του άξονα που παρατηρούνταν στα προηγούμενα διβάλβιδα boxer μοντέλα, οι μηχανικοί της BMW είχαν επινοήσει ένα καινοτόμο τρόπο να οδηγείται ο εμπρός τροχός με την ανάρτηση Telelever. Με την αντιστάθμιση των κλίσεων (σταθερότερη γεωμετρία) και πιο ακριβή απόκριση στις εντολές του αναβάτη, έθεσαν νέα πρότυπα στην κατηγορία. Επιπλέον, η νέα R 1100 GS ήταν η πρώτη enduro στην ιστορία με σύστημα ABS – ένα πλεονέκτημα ασφάλειας που τώρα περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοτοσικλετών της BMW.

40 xronia BMW GS 3

Τα GS μοντέλα της σειράς F : Η μαγεία GS στη μεσαία κατηγορία

Εκτός από τις πολυάριθμες νέες και εξελιγμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η F 650 GS (πρώτος μονοκύλινδρος κινητήρας με ηλεκτρονικό ψεκασμό, καταλύτη και ABS), που κατασκευαζόταν στο Βερολίνο από το 2000, οι F 650 GS και F 800 GS που λανσαρίστηκαν το 2007 σηματοδότησαν ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία των BMW GS. Με τον ισχυρό, υψηλόρροπο 2-κύλινδρο εν σειρά κινητήρα και το στρεπτικά άκαμπτο σωληνωτό πλαίσιο, ερμήνευσαν τη φιλοσοφία BMW GS με το δικό τους και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό τρόπο BMW. Με τα νέα μοντέλα, η BMW Motorrad όχι μόνο παρουσίασε τους διαδόχους της εξαιρετικά επιτυχημένης F 650 GS με το μονοκύλινδρο κινητήρα, αλλά ταυτόχρονα επέκτεινε τη γκάμα enduro στην κατηγορία μεσαίου κυβισμού.

Προηγμένος DOHC με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους

Η BMW Motorrad σημείωσε ένα ακόμα ορόσημο το φθινόπωρο του 2009 με το λανσάρισμα της ανανεωμένης BMW R 1200 GS. Εξοπλισμένη με τον ακόμα πιο εύστροφο κινητήρα DOHC με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους (2ΕΕΚ) ανά κύλινδρο, απέδιδε 81 kW/110 hp προσφέροντας ακόμα πιο δυναμική συμπεριφορά. Την επετειακή χρονιά 2010, η BMW Motorrad τίμησε τα 30 χρόνια των μοντέλων GS και τις επιτυχίες τους στην παραγωγή μοτοσικλετών και το μηχανοκίνητο αθλητισμό με τα ειδικά μοντέλα "30 Years GS" των BMW R 1200 GS, R 1200 GS Adventure, F 800 GS και F 650 GS βαμμένα στα εταιρικά χρώματα της BMW Motorrad Motorsport.

Το φθινόπωρο του 2010 η BMW Motorrad συνέχισε το success story των μοντέλων GS. Με την BMW G 650 GS, η BMW Motorrad πρόσθεσε ένα ακόμα ελκυστικό μέλος στην οικογένεια BMW GS. Λεπτοκαμωμένη και με νευρώδες ‘κορμί’, η νέα μονοκύλινδρη enduro έδειχνε τολμηρή, ελαφριά και περιπετειώδης Την ίδια στιγμή, ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό σε επίπεδο ποιότητας, εξοπλισμού και άνεσης. Σε συνδυασμό με το συγκριτικά χαμηλό βάρος και το μειωμένη ύψος σέλας, ήταν μία ελκυστική ‘entry’ πρόταση που μυούσε τον αναβάτη στο μαγικό κόσμο των BMW GS.

40 xronia BMW GS 6

Η δύναμη GS : Νέας σχεδίασης boxer με κάθετη ροή

Η δυναμική ανάπτυξη της φιλοσοφίας BMW GS συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση την τέταρτη δεκαετία. Όταν η BMW Motorrad παρουσίασε τη νέα R 1200 GS στην Intermot το φθινόπωρο του 2012, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο πλήρως ανασχεδιασμένος κινητήρας. Ο αερο/υγρόψυκτος επίπεδος δικύλινδρος (flat twin) boxer εισήγαγε κυλινδοκεφαλές με κάθετη ροή. Διέθετε ενσωματωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ ο άξονας τελικής μετάδοσης είχε μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά της μοτοσικλέτας. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί μία προηγμένη τεχνολογία πλαισίου και ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου όπως το ABS, το traction control (έλεγχος πρόσφυσης) και το semi-active chassis. Με ισχύ 92 kW (125 hp), η νέα R 1200 GS προσέφερε ανώτερες οδηγικές επιδόσεις. Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, η BMW κατασκεύασε την 500.000ή μοτοσικλέτα GS με κινητήρα boxer στη γραμμή συναρμολόγησης του Βερολίνου - μία R 1200 GS Adventure.

40 xronia BMW GS 5

GS για την κατηγορία κυβισμού κάτω από 500 κ.εκ: η G 310 GS

Το φθινόπωρο του 2016, η BMW Motorrad παρουσίασε ένα ακόμα μοντέλο GS. Αυτή τη φορά επρόκειτο για την G 310 GS. Αυτό μετέφερε τις βασικές αρχές της οικογένειας BMW GS στην κατηγορία κυβισμού κάτω των 500 κυβ. εκ. ερμηνεύοντάς τις με το δικό της ξεχωριστό στυλ. Εξαιρετικά συμπαγής, αλλά ευρύχωρη και άνετη, εγκαινίασε ένα νέο κόσμο εμπειριών στην κατηγορία και έγινε μοναδικό ‘entry’ μοντέλο, κυρίως χάρη στην προσαρμοστικότητά της. Με τη νέα R 1200 GS, η BMW Motorrad επέκτεινε τη γκάμα GS όχι μόνο με περαιτέρω προϊοντικές βελτιστοποιήσεις αλλά και αυξάνοντας το εύρος δυνατοτήτων τους. Οι πελάτες, για πρώτη φορά μπορούσαν να προσδώσουν στην BMW GS μία πιο πινελιά enduro ή ξεχωριστού στυλ ανάλογα με την επιθυμητή χρήση της, με τα πακέτα Rallye και Exclusive.

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο προσκήνιο μία εντελώς νέα ερμηνεία της φιλοσοφίας GS: η R nineT Urban G/S. Η R nineT Urban G/S είχε την καταγωγή της από την πρώτη και θρυλική BMW R 80 G/S του 1980, μεταφέροντας τα γονίδιά της στη σύγχρονη εποχή με τη μορφή μιας κλασικής enduro μοτοσικλέτας BMW με κινητήρα boxer. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα R nineT, έφερε τον ισχυρό, αερο/υγρόψυκτο boxer με ισχύ 81 kW (110 hp) σε συνδυασμό με εξάρι κιβώτιο.

40 xronia BMW GS 4

Νέος κινητήρας, νέο πλαίσιο: Τα νέα μοντέλα GS της σειράς F

Το 2017 η BMW Motorrad συνέχισε την ιστορία των GS με δύο πλήρως επανασχεδιασμένα F 750 GS και F 850 GS μοντέλα enduro. Η BMW Motorrad συνέχισε να ‘χτίζει’ πάνω στα δυνατά σημεία των μοντέλων GS στους διαδόχους τους, με τις επιτυχημένες δικύλινδρες μοτοσικλέτες F 650 GS, F 700 GS και F 800 GS, στοχεύοντας στην περαιτέρω βελτίωση ενός ήδη καταξιωμένου πακέτου. Όπως και στο παρελθόν, το σήμα GS αντιπροσώπευε τον τέλειο συνδυασμό ικανοτήτων touring και μεγάλων αποστάσεων με αγωνιστικές αρετές και εξαιρετική συμπεριφορά σε συνθήκες offroad. Εν κατακλείδι: Μία BMW GS είναι ο τέλειος σύντροφος για την εξερεύνηση απομακρυσμένων περιοχών του πλανήτη με μοτοσικλέτα.

Στην καρδιά των εξελίξεων ήταν ένας νέος, ισχυρός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας με δύο αντικραδασμικούς άξονες και διαστήματα ανάφλεξης 270/450 μοιρών για βελτιστοποιημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και συναρπαστικό ήχο. Απέδιδε 57 kW (77 hp) για την F 750 GS και 70 kW (95 hp) για την F 850 GS από 853 cc, προσφέροντας ανώτερες επιδόσεις και στα δύο μοντέλα GS.

40 xronia BMW GS 7

Αυτό σήμαινε ακόμα περισσότερη ισχύ, ροπή και οικονομία για τα μεγάλα μοντέλα GS με κινητήρα boxer

Το φθινόπωρο του 2018 η BMW Motorrad προχώρησε σε μία ριζική αναβάθμιση του κινητήρα boxer των μεγάλων μοντέλων GS για περαιτέρω βελτίωση της ισχύος και της ροπής αλλά και μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνολογία BMW ShiftCam στην παραγωγή των κινητήρων της BMW Motorrad: αυτή επέτρεπε μεταβλητό χρονισμό και βύθιση των βαλβίδων εισαγωγής. Επιπλέον, οι εκκεντροφόροι εισαγωγής σχεδιάστηκαν για μη συγχρονισμένο άνοιγμα των δύο βαλβίδων εισαγωγής, με αποτέλεσμα βελτιωμένο στροβιλισμό του μίγματος αέρα / καυσίμου, και κατ’ επέκταση πιο αποδοτική καύση. Στις τεχνικές αλλαγές περιλαμβάνονται η χρήση οδοντωτής αλυσίδας – αντί κλασικής καδένας – για την κίνηση των εκκεντροφόρων, η βελτιωμένη αντλία λαδιού, τα twin-jet μπεκ στο σύστημα τροφοδοσίας και ένα νέο σύστημα εξάτμισης.

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Εφόσον τις οδηγούμε, οι μοτοσυκλέτες μας έχουν την κακή συνήθεια να λερώνονται. Και επειδή ήρθε η άνοιξη και όλο και περισσότερο θα είμαστε στο δρόμο ήρθε η ώρα να την φροντίσουμε 
Είτε ταξιδεύετε, είτε κινείστε καθημερινά μέσα στην πόλη χρειάζεστε άνεση
Δεν έγιναν best seller για διάφορους λόγους, αλλά οι περισσότερες ήταν εξαιρετικές και πολύ μπροστά από την εποχή τους
Αναμφισβήτητα η πιο ώριμη προσπάθεια της σύντομης εποχής διαχείρισης του Μαουρίτσιο Μορίνι, εγγονού του ιδρυτή. Γεννήθηκε δυστυχώς όταν η εταιρεία βρισκόταν στο «χείλος του γκρεμού»

Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.