Δοκιμές

Πρώτη επαφή με το SYM ADX 300: Οδηγήσαμε το crossover scooter στην Ελλάδα

Για όσους επιθυμούν την ευελιξία ενός scooter που μπορεί να κινηθεί άνετα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης


Γράφει ο Κώστας Ταρναβάς  //  11.10.2024

Τα τρία γράμματα του ονόματος του scooter της SYM συνοψίζουν με λίγες λέξεις τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Άνετο, ευέλικτο και τόσο στιβαρό ώστε να είναι έτοιμο για όλα

Ο κόσμος των scooter έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την άνοδο των "adventure" μοντέλων. Το SYM ADX 300, που βασίζεται στο πνεύμα της εξερεύνησης και της ευελιξίας, προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα αστικής χρηστικότητας και δυνατότητας να κατακτήσει ακόμη και χωματόδρομους.

SYM ADX 300 2wo 996

Πριν από οχτώ χρόνια κανείς δεν είχε προβλέψει πως ένα scooter εκτός από τις καθημερινές αστικές προκλήσεις, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις κακουχίες ενός βατού χωματόδρομου. Το X-ADV έπεισε φανατικούς μοτοσυκλετιστές που δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ να αγοράσουν "κάτι" με μπροστινό τροχό με διάμετρο μικρότερη από 17 ίντσες.

Η ιδέα απλώθηκε. Το X-ADV βρίσκεται στην τρίτη του γενιά και από την EICMA 2016 μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλά «adventure» scooter σε διάφορους κυβισμούς. Το X-ADV, όπως και το SYM ADX TG 400, που παρουσιάστηκε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας, αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία, διότι αποτελούν μέρη της «μοτοσυκλετιστικής λογικής». Το νέο ADX 300 είναι scooter με καταβολές "GT" του ίδιου κυβισμού, αλλά εκφράζει τη δική του διαφορετική προσωπικότητα με χαρακτηριστικά αστικού δικύκλου ικανού να κινηθεί ακόμη και σε χωματόδρομο.

Το δυναμικό DNA της crossover οικογένειας SYM

Η σειρά ADX της SYM αποτελείται από τα ADX 125, ADX 300, και ADX TG 400, που μοιράζονται την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα. Η αναγνωρίσιμη σιλουέτα τους τα κάνει να ξεχωρίζουν ως γνήσια crossover scooter. Το νέο ADX 300 είναι σαφώς επηρεασμένο από τον μεγαλύτερό του αδερφό, το ADX TG 400, αλλά έρχεται με δική του προσωπικότητα, που αντανακλά τη crossover φιλοσοφία της SYM. Διαθέτει τον ίδιο "τραχύ" σχεδιασμό, με ακμές και γωνίες που του προσδίδουν δυναμική εμφάνιση. Το κομψό του φινίρισμα και η ποιοτική κατασκευή δείχνουν την προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια, με κάθε στοιχείο να μεταφέρει αίσθηση στιβαρότητας.

SYM ADX 300 2wo 6

Το SYM ADX 300 δεν είναι μόνο ένα εντυπωσιακό crossover scooter, αλλά και μια ολοκληρωμένη επιλογή για τους αναβάτες που αναζητούν τον απόλυτο συνδυασμό άνεσης και τεχνολογίας. Με τον υπερπλήρη εξοπλισμό του ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης οδήγησης, για αστική και περιαστική μετακίνηση.

Το Full LED σύστημα φωτισμού του ADX 300 προσφέρει εξαιρετική ορατότητα σε όλες τις συνθήκες, ενισχύοντας την ασφάλεια και την άνεση στην οδήγηση. Η οθόνη TFT 7 ιντσών είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του, παρέχοντας ευκρινείς ενδείξεις και δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής ημέρας/νύχτας για ευκολότερη ανάγνωση, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών εμφανίσεων, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του σε πληροφορίες.

SYM ADX 300 2wo 93

Με μια μεγάλη θήκη κάτω από τη σέλα ικανή να χωρέσει ένα full-face κράνος και επιπλέον αντικείμενα, το ADX 300 προσφέρει 35 λίτρα αποθηκευτικού χώρου – ιδανικό για τις καθημερινές ανάγκες μεταφοράς. Παράλληλα, η θύρα USB Type-C κάνει τη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών πιο εύκολη από ποτέ, προσφέροντας γρήγορη φόρτιση.

Η τεχνολογία Keyless αποτελεί ένα ακόμη κορυφαίο χαρακτηριστικό. Με το Smart-Key, οι αναβάτες μπορούν να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το scooter τους χωρίς την ανάγκη του κλασικού κλειδιού, ενώ και η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, προσθέτοντας μια αίσθηση τεχνολογικής υπεροχής στην εμπειρία οδήγησης.

SYM ADX 300 2wo 3

Για μεγαλύτερη προστασία και πρακτικότητα, το ADX 300 διαθέτει φυμέ ζελατίνα, προστατευτικές χούφτες για τα χέρια και ντουλαπάκι στην ποδιά για εύκολη αποθήκευση μικροαντικειμένων. Επιπλέον, ο αναβάτης επωφελείται από το κεντρικό και πλαϊνό σταντ και τους καθρέφτες από χυτό αλουμίνιο.

Στιβαρότητα και ασφάλεια

Η καρδιά του ADV 350 είναι ένα σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο, ενισχυμένο σε σημεία για να προσφέρει σταθερότητα και να αντέχει τις καταπονήσεις. Το ρεζερβουάρ των 16 λίτρων, που είναι τοποθετημένο μπροστά, εξασφαλίζει κατανομή βάρους που πλησιάζει αυτή των μοτοσυκλετών, συμβάλλοντας στην ευκολία κατά την οδήγηση σε όλες τις συνθήκες.

SYM ADX 300 2wo 5

Το βάρος με γεμάτο ρεζερβουάρ είναι 199kg. Το πιρούνι είναι ο πρωταγωνιστής του μπροστινού άκρου με 125mm διαδρομής. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε δύο αμορτισέρ εξοπλισμένα με προοδευτικά ελατήρια τριών σταδίων, διαδρομής 120mm, που εδράζουν σε ένα ψαλίδι αλουμινίου.

Το ύψος σέλας αντικατοπτρίζει τον crossover προορισμό του ADX 300. 785 mm χωρίζουν τη σέλα από το έδαφος (20mm ψηλότερα από το Joyride 300 16” TCS), ενώ η απόσταση από το έδαφος είναι 150mm (5mm μεγαλύτερη από το Honda ADV 350).

SYM ADX 300 2wo 97

Οι νέες ζάντες με 5 διπλά μπράτσα σχεδιασμένες για το ADX 300 είναι από χυτό αλουμίνιο. Εμπρός η διάμετρος είναι 15 ίντσες με ελαστικό 120/70, ενώ η πίσω 14 ίντσες με ελαστικό 140/70. Τα ελαστικά είναι διπλού χαρακτήρα της CST για να διευκολύνουν όσους κινούνται σε χωματόδρομους.

Το σύστημα πέδησης βασίζεται σε δαγκάνα με διπλό έμβολο και μονό δίσκο 260mm. μπροστά και σε μια μονοπίστονη που δαγκώνει τον πίσω δίσκο 240mm, το ABS είναι δικάναλο της Bosch.

Γνωστός και αξιόπιστος

Ο κινητήρας του ADX 300, που χρησιμοποιείται και από άλλα μοντέλα της SYM, έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία του, είναι μονοκύλινδρος με τέσσερις βαλβίδες. Η μέγιστη ισχύς είναι 26hp στις 8.000rpm, ενώ η μέγιστη ροπή 26Nm στις 6.000rpm.

SYM ADX 300 2wo 91

To κιβώτιο ταχυτήτων ανατίθεται σε έναν αυτόματο φυγοκεντρικό συμπλέκτη που ενεργοποιεί το κιβώτιο ταχυτήτων V-Matic και στη συνέχεια μεταδίδει την κίνηση στην τελική μετάδοση μέσω ιμάντα, αλλά εάν η επιφάνεια είναι ολισθηρή μπορείτε να βασιστείτε στο traction control (υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης) που ανιχνεύει τυχόν διαφορές μεταξύ της ταχύτητας του μπροστινού και του πίσω τροχού, υπολογίζει την αναλογία ολίσθησης και στη συνέχεια ελέγχει τη ροπή που παρέχει ο κινητήρας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ψεκασμού της Continental για να ανακτήσει την πρόσφυση του πίσω ελαστικού.

SYM ADX 300 2wo 9

Ο κινητήρας είναι προδιαγραφών EURO 5+ και η κατανάλωση είναι 3,4 l/100km (WMTC3) που, με το μεγάλο ρεζερβουάρ 16lt, προσφέρει αυτονομία σχεδόν 470km.

Από την θέση του αναβάτη

Η θέση οδήγησης είναι άνετη. Οι ψηλόσωμοι αναβάτες ίσως νοιώσουν άβολα, αφού τα πόδια τους τοποθετούνται πιο ψηλά από το αναμενόμενο στην οριζόντια θέση. Ο χώρος στην επικλινή θέση της ποδιάς είναι αρκετά μικρός. Το μεταβλητής διατομής αλουμινένιο τιμόνι παρέχει φυσικό αλλά αρκετά στενό κράτημα. Ρυθμίζοντάς το ο κάθε αναβάτης θα βρει τη θέση που του ταιριάζει. Η σέλα του αναβάτη έχει πολύ καλή επένδυση και σωστή ποσότητα αφρώδους για να κάνει την πολύωρη χρήση άνετη. Η οσφυϊκή υποστήριξη που παρέχεται από το «σκαλοπάτι» που σχηματίζει η σέλα για το τμήμα του συνεπιβάτη συνεισφέρει στην άνεση. Το πλάτος του κεντρικού τούνελ δεν προβληματίζει, ενώ το να τοποθετήσεις τα πόδια σου στο έδαφος είναι ‘‘παιχνιδάκι’’ παρά το πλάτος της σέλας. H TFT είναι ευκρινέστατη ακόμα και με τον ήλιο πίσω σας, τα χειριστήρια είναι όλα εκεί που φαντάζεστε ότι θα ήταν.

SYM ADX 300 2wo 995

Η άνεση είναι επίσης εγγυημένη χάρη στην απουσία κραδασμών, στις «χούφτες» που προστατεύουν τα χέρια, ενώ η φυμέ ζελατίνα κρίνεται επαρκέστατη με την κάλυψη που προσφέρει.

Οι αναρτήσεις έχουν «σφιχτή» ρύθμιση. Αυτή η επιλογή δίνει εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά όταν θέλετε να αυξήσετε τον ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση η σταθερότητα είναι εγγυημένη ακόμη κι αν ζητήσετε από το ADX 300 να διασχίσει βατούς χωματόδρομους.

Η σωστή κατανομή βάρους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία του scooter, μέσα στην πόλη και έξω από αυτήν.

SYM ADX 300 2wo 4

Το σύστημα πέδησης του ADX 300 διαθέτει ABS που επιτρέπει ελεγχόμενη αλληλεπίδραση, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Τα φρένα λειτουργούν αποτελεσματικά, με τον μπροστινό δίσκο να απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη κατά το φρενάρισμα για να προσφέρει ακρίβεια και να αποφεύγεται η απότομη αίσθηση. Τα ελαστικά CST εξασφαλίζουν καλή πρόσφυση και ασφαλή συμπεριφορά σε στεγνές επιφάνειες.

SYM ADX 300 2wo 95

Με 26 ίππους και ομαλή απόκριση, ο κινητήρας του ADX 300 προσφέρει γραμμική απόδοση, κατάλληλη τόσο για την αστική κυκλοφορία όσο και για πιο ανοιχτούς δρόμους. Η μέγιστη ταχύτητα των 130 km/h επιτυγχάνεται γρήγορα, δίνοντας τη δυνατότητα για άνετες προσπεράσεις και μια άκρως ικανοποιητική εμπειρία σε εθνικές οδούς.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το ADX 300 είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν την ευελιξία ενός scooter που μπορεί να κινηθεί άνετα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης, καθώς και για όσους θέλουν να εξερευνήσουν λιγότερο προσβάσιμα μέρη. Διατίθεται σε τρία χρώματα (Matt Space Grey, Grey, Matt Black) και κοστίζει 5.195 ευρώ.

SYM ADX 300 2wo 995

Σε σχέση με το ADX TG 400, το ADX 300, απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν τις περιπετειώδεις γραμμές ενός adventure scooter, αλλά σε πιο compact μορφή και με μικρότερο κινητήρα. Με την τιμή του λίγο πάνω από τις 5.000euro, το ADX 300 αναδεικνύει την ικανότητα της SYM να παράγει premium scooter που διακρίνονται για την ποιότητα και τη μοναδική τους εμφάνιση. 

Εξοπλισμός Αναβάτη MOTO MARKET
Κράνος: Caberg Duke EVO Move
Μπουφάν: Nordcode Adventure Evo
Γάντια: Spidi NKD H2OUT
Παντελόνι: Nordcode Cargo Ripstop-Tefflon
Μποτάκια: Eleveit Diverge WP

 

SYM ADX 300 2024 ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.
ΤΙΜΗ (€): 5.195
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 4-χρονος, 4Β/Κ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 300
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) Δ.Α.
ΣΥΜΠΙΕΣΗ Δ.Α.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ 1 ΣΕ 1
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΖΑ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
ΙΣΧΥΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ (hp/rpm) 26/8.000
ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ (Nm/rpm) 26/6.000
ΒΑΡΟΣ (kg) 199 (με υγρά)
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ (mm) 780
ΜΗΚΟΣ (mm) 2.185
ΠΛΑΤΟΣ (mm) 810
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ (mm) Δ.Α.
ΙΧΝΟΣ(mm) Δ.Α.
ΚΑΣΤΕΡ(o) Δ.Α.
ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
ΜΠΡΟΣΤΑ: CST 120/70-15
ΠΙΣΩ: CST 140/70-14
ΠΛΑΙΣΙΟ: Ατσάλινο σωληνωτό
ΨΑΛΙΔΙ: Αλουμινίου
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ Τηλεσκοπικό, συμβατικό, διαδρομή 125 mm
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 120 mm
ΦΡΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ Δισκόφρενο 260 χλστ. με  δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS Bosch
ΦΡΕΝΟ ΠΙΣΩ Δiσκόφρενο 240 χλστ. με δαγκάνα ενός εμβόλου ABS Bosch
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 16 λίτρα

 

 

Google News Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Με την περιήγησή σας στο 2wo.gr συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies. Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες cookies που χρησιμοποιούμε, πως λειτουργούν και πως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε από την Πολιτική Διαχείρισης Cookies.