MotoGP 1ος γύρος Ταϊλάνδη: Νίκη Bezzecchi, εγκατάλειψη Marquez
Θρίαμβος Aprilia, τέλος στο σερί Ducati
01.03.2026
Η πρεμιέρα του 2026 στην Ταϊλάνδη είχε ένταση, ανατροπές και καθοριστικές εγκαταλείψεις, με τον Marco Bezzecchi να κυριαρχεί και τον Marc Marquez να μένει εκτός από κλατάρισμα
Η σεζόν 2026 του MotoGP ξεκίνησε με έναν αγώνα που έδειξε από νωρίς πως οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί. Ο Marco Bezzecchi και η Aprilia Racing επέβαλαν τον ρυθμό τους από την αρχή έως το τέλος και πανηγύρισαν μια καθαρή, απόλυτα ελεγχόμενη νίκη στον πρώτο γύρο της χρονιάς.
Ο Ιταλός εκκίνησε ιδανικά από την πρώτη θέση και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Πίσω του, ο Marc Marquez κράτησε αρχικά τη δεύτερη θέση, όμως ο Raul Fernandez της Trackhouse MotoGP Team βρήκε χώρο και τον πέρασε, τοποθετώντας δύο Aprilia στις πρώτες θέσεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα.
Ο Bezzecchi άρχισε να «χτίζει» διαφορά, διαχειριζόμενος άψογα τα ελαστικά του. Ο ρυθμός του ήταν σταθερός και ελεγχόμενος, με τη διαφορά να φτάνει σχεδόν το ένα δευτερόλεπτο μόλις στους τρεις πρώτους γύρους και να αυξάνεται σταδιακά.

Πιο πίσω γινόταν τριπλή μάχη ανάμεσα σε Marc Marquez, Jorge Martin της Aprilia Racing και Pedro Acosta της Red Bull KTM Factory Racing. Οι εναλλαγές θέσεων ήταν συνεχείς, με τον Acosta να επιτίθεται αποφασιστικά και να καταφέρνει τελικά να ανέβει στην τρίτη θέση, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι διαθέτει ταχύτητα και ωριμότητα πρωταγωνιστή.
Στο δεύτερο μισό του αγώνα ο Bezzecchi είχε πλέον διαφορά ασφαλείας άνω των τριών δευτερολέπτων. Ο Fernandez κρατούσε τη δεύτερη θέση, ενώ ο Acosta μείωνε σταδιακά τη μεταξύ τους απόσταση. Ο Marc Marquez παρέμενε κοντά τους, περιμένοντας την ευκαιρία.

Η καθοριστική στιγμή ήρθε επτά γύρους πριν από την καρό σημαία. Στην έξοδο της στροφής 4, το πίσω ελαστικό της Ducati του Marc Marquez είχε κλατάρει και ο Ισπανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, χάνοντας κάθε ελπίδα για βάθρο. Η εγκατάλειψή του άλλαξε πλήρως τη δυναμική του αγώνα.
Λίγο αργότερα, ο Alex Marquez, της BK8 Gresini Racing, είχε πτώση με πολλά χιλιόμετρα, ενώ και ο Joan Mir της Honda HRC Castrol, εγκατέλειψε με πρόβλημα στο πίσω ελαστικό, παρότι βρισκόταν σε τροχιά πρώτης εξάδας. Η φθορά των ελαστικών αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση του πρώτου γύρου.

Μπροστά, ο Bezzecchi δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο. Πήρε τους 25 βαθμούς και πέτυχε τρίτη συνεχόμενη νίκη σε Grand Prix, επιβεβαιώνοντας ότι η Aprilia διαθέτει φέτος πακέτο ικανό να διεκδικήσει τον τίτλο.
Ο Acosta τερμάτισε δεύτερος και φεύγει από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας, ενώ ο Fernandez εξασφάλισε την τρίτη θέση και ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την ομάδα του. Τέταρτος ολοκλήρωσε ο Jorge Martin, με τον Ai Ogura να εντυπωσιάζει και να κλείνει την πρώτη πεντάδα.
Η πρώτη Ducati στον τερματισμό ήταν εκείνη του Fabio Di Giannantonio της Pertamina Enduro VR46 Racing Team στην έκτη θέση. Ακολούθησαν οι Brad Binder της Red Bull KTM Factory Racing, Franco Morbidelli της Pertamina Enduro VR46 Racing Team, Francesco Bagnaia της Ducati Lenovo Team και Luca Marini της Honda HRC Castrol που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι για πρώτη φορά από το 2021 καμία Ducati δεν ανέβηκε στο βάθρο του Grand Prix, διακόπτοντας ένα εντυπωσιακό σερί παρουσιών.
Ο πρώτος γύρος της χρονιάς έστειλε σαφές μήνυμα. Η Aprilia δείχνει ισχυρή, η KTM βρίσκεται κοντά στη νίκη και η μάχη του τίτλου προμηνύεται ανοιχτή από νωρίς. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε συναρπαστικά και το επόμενο ραντεβού (20-22 Μαρτίου Βραζιλία) αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το
2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.





