Alcoholoc: Μηχανισμός ανίχνευσης αλκοόλ που συνδέεται απευθείας με το όχημα
Το όχημα δεν τίθεται σε λειτουργία
06.06.2018
Για να καταπολεμήσει το πρόβλημα της οδήγησης σε κατάσταση μέθης το Βέλγιο επέλεξε να επιβάλει επιπλέον ποινή
Σε περίπτωση που ο οδηγός είναι υπότροπος εκτός από το πρόστιμο θα χρειαστεί να εγκαταστήσει στο όχημα του και το Alcoholock. Έναν ειδικό μηχανισμό ανίχνευσης αλκοόλ που συνδέεται απευθείας με το αυτοκίνητο και δεν αφήνει τον οδηγό να το θέσει σε λειτουργία εάν η τιμή του αλκοόλ υπερβαίνει το όριο που επιβάλλει ο νόμος
Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, υπεύθυνο κάθε χρόνο για χιλιάδες τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι νόμοι, αν και διαφορετικοί από χώρα σε χώρα, δεν λείπουν. Ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό επιβάλλονται όχι μόνο πρόστιμα αλλά και αυστηρές ποινές.
Ωστόσο αποδεικνύεται πως δεν αρκούν. Ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, καθώς και οι περιπτώσεις υποτροπής.
Για αυτό και στο Βέλγιο θα ψηφιστεί νέος πιο αυστηρός νόμος. Ο μεθυσμένος (ή τουλάχιστον εκείνος που υπερβαίνει το ανώτατο όριο) θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και επιπλέον με την υποχρεωτική αγορά του συστήματος «κλειδώματος» αλκοόλ που κοστίζει 3.700 ευρώ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Vias, δηλαδή το βελγικό οργανισμό για την οδική ασφάλεια, οι παραβάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75%!
Στην Ιταλία εν τω μεταξύ οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν εκπτώσεις για όσους επιλέγουν την εγκατάσταση της συσκευής στο όχημά τους.
Να θυμίσουμε πως την χώρα οι ποινές έχουν ως εξής:
α) Με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.
β) Με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του τριμήνου, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.
Ακολουθήστε το 2WO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για την μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα και τον κόσμο.